SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156

 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2009

28. listopadu     Čas Vánoc se blíží

Stalo se již nepsanou tradicí, že se těsně před první adventní nedělí sejdou všechny ochotné hasičky s dětmi v hasičárně a jejich šikovné ruce vyrábějí adventní věnce a připravují vánoční výzdobu.
V první řadě přijde na řadu výroba dárečku pro obyvatele místního DPS. Letos některé děti vykrajovaly ozdoby z nepečeného těsta a přikrášlovaly je korálky, ostatní svazovaly větvičky, na které usušené těstové ozdoby zavěsily červenou stužkou. Stihly také ještě namalovat skleněné svícínky a do nich pak postavily krásnou bílou svíčku.
Příjemná nálada celého odpoledne byla podbarvena poslechem vánočních koled, voňavým čajem a svařeným vínem, které připravily drahé polovičky. Nezapomněli jsme ani na výzdobu našich domácností, a tak si každý odnášel vlastnoručně vyrobený adventní věnec a další, chvojím voňavé výrobky. A že jich ale letos tedy bylo!

 fotogalerie

28. listopadu     Výcviku s dýchací technikou

V sobotu 28. listopadu všichni držitelé oprávnění Nositel dýchací techniky prověřili své schopnosti absolvováním pravidelného výcviku. Tentokráte se nám podařilo dohodnout trénink na speciálním polygonu hasičů z pražského metra.
Dojem požáru byl opravdu reálný: praskání dřeva, nářek zachraňovaných, alarmy zaparkovaných aut a všudypřítomný kouř. Všichni zúčastnění se cvičení zhostili zodpovědně.



 fotogalerie

17. září     Náš nejmladší člen

Ahoj bratři a sestry od stříkaček!
Začal jsem mámu zlobit v 11. října v 10:29 a na tenhle Svět jsem se poprvé kouknul v 15:19. Vážím 3,20 kg a měřím 50 cm. Jmenuji se Matyáš.
No a protože můj taťka je hasič tělem i duší, mamka je hasičkou taky, hned jsem se mezi vás také přidal. Doufám, že budeme kamarádi.
Podívejte se, jak jsem se hezky vezl domů, do Mratína!


27. září     Návštěva hasičů v Radebergu

O posledním zářijovém víkendu se naší zástupci společně s kamarády z Neratovic a Chlumína vypravili do partnerského města Neratovic - Radebergu, který leží poblíž Drážďan.
Na místě je čekalo milé přivítání od členů místní jednotky dobrovolných hasičů. Prohlídka jejich hasičárny byla velice zajímavá, jejich vybavení spíše připomínalo profesionální než dobrovolný sbor.
Dopoledne pak měli němečtí kolegové připravenu soutěž v klasickém požárním útoku za použití dnes již historické stříkačky PPS8. I přes velkou snahu se bohužel ani jednomu ze tří českých družstev nepodařilo umístit na medailové pozici. Bohatý program pokračoval návštěvou profesionálního hasičského sboru Drážďanského letiště. Z předvedené techniky všechny nejvíce zaujal letišní speciál - Panter. Návštěva Drážďan byla zakončena prohlídkou historického centra. Na druhý den byla pro nás připravena exkurze do místního pivovaru Radeberg. V neděli odpoledne jsme pak odjížděli plni nových zážitků a dojmů. Při závěrečném loučení zástupci jednotky z Chlumína pak pozvali německé kolegy na chystané oslavy založení jejich SDH.

 fotogalerie

12. září     Silní hasiči v Liberci

V sobotu 12. září se v Liberci konal již 9. ročník „Memoriálu záchranářů z Manhattanu", který pořádal Sbor dobrovolných hasičů Růžodol. Po roční pauze se tohoto klání opět zúčastnili dva naši zástupci Radim Zurynek a Fanda Švandrlík.
Závod hasičů, záchranářů a policistů je pořádán na počest obětem teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku dne 11. září 2001.
Celá soutěž se skládá ze dvou částí. Nejprve silový víceboj, ve kterém je nutné přenést dva 30 kilové barely, figurínu o váze přibližně 80 kg, roztáhnout dvě B hadice, překonat barieru o výšce dva metry a pomocí 6 kilové palice posunout železné závaží na vzdálenost 15 metrů . Nakonec už jen svinout použité hadice a první část je u konce.
Ve druhé polovině na každého pak čeká běh po schodech do 21. podlaží výškové budovy sídla Libereckého kraje. Hasiči ve dvojici musejí zdolat v plné výstroji s nasazeným dýchacím přístrojem, hadicí a lanem 458 schodů a převýšení více než 80 metrů. Na vrcholu je nutné ještě rozvinout útočné vedení od připraveného rozdělovače. K závodníkům jsou pořadatelé milosrdní a dolů už se jede výtahem.
Přestože vše vypadá nesplnitelně, naši dva „železní hasiči" vše zvládli v dobrém čase a proto jim patří naše velké uznání.

 fotogalerie

1. září     Výcvik s bambivakem

Hned první zářijový den jsme se zúčastnili technického výcviku plnění letecké techniky z vozidel CAS.
Hlavním cílem bylo proškolit účastníky o zásadách při využití letecké techniky k hašení požárů, nejvhodnější rozmístění techniky v místě plnění závěsného vaku vrtulníku, počet a činnost hasičů na plnícím stanovišti při čekání na přílet vrtulníku, při jeho příletu, při samotném plnění závěsného vaku vrtulníku a při odletu vrtulníku z plnícího stanoviště. Zároveň všechny proškolit v používání smluvených signálů a povelů včetně nouzových postupů.

 fotogalerie

29. srpna     Ahóóój prázdniny

Prázdniny pomalu už končí, se všemi se léto loučí.
Tak hasiči dali hlavy dohromady a věděli si hnedka rady.
Dětem konec prázdnin zpříjemníme pár soutěží jim připravíme.
V sobotu to vypuklo ve dvě hodiny, dostavily se dokonce i celé rodiny.
U zápisu se vystřídalo hodně dětí, přišlo jich zase jako smetí
111 bylo soutěžících všech, to číslo vyrazilo nám všem dech.
Lízátko na startu děti dostaly a na trať se pak vydaly.
Zkusily přilbu na hlavu hasiče dát, vystřelit z pistole mohly několikrát.
Snažily správně zamířit vody proud, celou hadici rychle svinout.
Přeskákat v pytli vytyčený úsek a když přešly malinkatý můstek,
na konci tratě čekal je Soptík a na ohýnku opečený buřtík.
Kdo toho stále neměl dost, podíval se v člunu až za most.
I evakuaci děti nacvičily, na lanovce si dolů zajezdily.
A protože sluníčko svítilo, všem se hravé odpoledne líbilo.

 fotogalerie

20. srpna     Tornádo na Kokořínsku

Večer 17. srpna se Kokořínským údolím prohnalo tornádo. No a protože ani nám nebylo toto neštěstí lhostejné, vydali se někteří z nás na pomoc při odstraňování ničivých následků.
Krajina zde místy vypadala, jako by se tudy doslova přehnala válečná fronta. Po lesích, ale i přes silnice, ležely stovky popadaných stromů jeden přes druhý, na mnoha místech stromy dopadly na střechy domů a zničily je. V některých obcích smršť doslova odnesla i celé části střech najednou.


 fotogalerie

5 července     Vítání prázdnin v Mratíně

Jelikož již několik let úspěšně pořádáme na kosteleckém náměstí soutěžní odpoledne u příležitosti Dětské dne, byli jsme pozvání do Mratína tamní Agentura pro Mratín, která také pořádá spoustu zajímavých akcí. Počátkem července se zde konala oslava na přivítání letních prázdnin. My jsme přispěli několika osvědčenými soutežemi a za vydatné pomoci neratovických dobráků jsme mratínským dětem zasněžili jejich travnatou plochu u fotbalového hřiště.

 fotogalerie

léto     Opět řádí povodně

Také v letošním roce se naší republice nevyhnuly povodně. Na přelomu června a července se přehnaly hlavně jižními Čechami a severní Moravou. Proto jsme společně s SDH Neratovice a Ovčáry přispěli obci Husinec.
Po donluvě s místním starostou jsme nakoupli prostředky na úklid, pitnou vodu a vše jsme jeli osobně předat.

13. června     Setkání Kostelců

Tentokrát to byl Kostelec nad Vltavou, který se stal místem 18. celorepublikového setkání Kostelců.
Jako již tradičně jsme vyrazili na setkání už v pátek vlastními dopravními prostředky. Cesta na místo setkání byla dlouhá, protože nás zdržela páteční ucpaná Praha a nepříznivé počasí. Proto jsme do kempu Velký Vír, kde jsme byli ubytovaní, dorazili až v podvečer.
V sobotu ráno nás už však na břehu Orlické přehrady přivítalo sluníčko, které nám poté přálo celý den. Po snídaní jsme se tedy přemístili do sedm kilometrů vzdáleného malebného Kostelce a rovnou jsme se připojili ke slavnostnímu průvodu, kde již byli zástupci našeho města v čele s panem starostou.
Oficiálního zahájení setkání a představení všech starostů ze zúčastněných Kostelců se ujala dvojice pánů - Suchánek a Genzer, kteří vtipně okořenili svým vystoupením i další program.
Hasičská soutěž se konala na nedalekém fotbalovém hřišti. Přestože se nás letos zúčastnilo méně než obvykle, protože někteří z nás měli ve stejný čas jiné povinnosti, složili jsme dohromady dvě družstva pro netradiční hasičskou soutěž. Místní hasiči tentokráte připravili malé překvapení. Soutěžní družstvo muselo provést požární útok jak říkáme „po staru," tedy žádné sestavení útočného a dopravního vedení přímo na základně, ale vše hezky do rukou a hadice rozbalovat a sestavovat cestou. Na závěr jsme pak museli sestřílet plechovky, což pro všechny nebylo zas tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jak již se pomalu stává tradicí, byli jsme „na bedně." Smíšené družstvo žen obsadilo krásné třetí místo a přivezlo za něj domů pohár.

 fotogalerie

30. května     Dětský den

Pěkných jarních dnů bylo letos pomálu, a tak jsme všichni s obavami očekávali, jaký bude 30. květen, na který jsme si naplánovali tradiční Dětský den.
U zápisu se brzy vytvořila fronta a konečný počet dětí nakonec dosáhl úctyhodných 150. Během chvilky se všichni rozprchli na deset stanovišť, kde pro ně byly připraveny soutěže. Po splnění všech úkolů si každý mohl vybrat malý dárek.
Všemi očekávanou závěrečnou pěnu jsme měli sice připravenou, ale vzhledem k počasí jsme váhali, zda ji opravdu spustit. Reakce dětí byla jasná: PĚNA BUDE! A taky byla: asi metr vysoká a v barvě modré, žluté, růžové, zelené i bílé.
Pak už zbývalo jen vše uklidit a jít se někam ohřát a usušit.

 fotogalerie

16. května     opět šlapeme do Prčic

A zase je tu tradiční pochod Praha - Prčice. Vypravit se na cestu nás stálo nemálo sebezapření - od rána hustě pršelo. Ale i přesto jsme v počtu dvaceti lidí opustili v 6.00 hod. Kostelec.
Do, pro nás nového, startovního místa - Olbramovic - jsme dorazili přibližně v 8.00 hod. Pak už nás čekalo 26 km pochodu krásnou českou krajinou. I přes počáteční nepřízeň počasí, tradiční puchýře a nerváky v podobě hledání zatoulaných dětí, jsme všichni dorazili šťastně do cíle. Odměnou nám tentokrát byla ŽLUTÁ botička.

12. února     Pepík se žení

Od 12. 2. 2009 máme zase o jednoho svobodného hasiče méně.
Srdce nejednoho hasiče určitě zaplesalo při pohledu na tento novomanželský pár a zúčastněné svatebčany.
Náš „Malý Pepa" se oblékl do slavnostní hasičské uniformy a na brandýském zámku řekl své „ANO". Šťastnou novomanželkou se stala Petra Kačírková.
První minuty manželství jim odhoukala naše Tatřička a nám nezbývá než jim do společného života popřát hodně štěstí a tolerance.

16. ledna     Výroční valná hromada

Tradičně v pátek jsme se po roce opět v hojném počtu sešli v hasičské zbrojnici, abychom se ohlédli a zhodnotili právě uplynulý rok, který byl pro náš sbor rokem velmi výjimečným. Naše pozvání přijal za Městský úřad starosta, pan Josef Chalupa a pozdravit nás přijeli i zástupce z OSH a jako již téměř tradičně také kamarádi z Neratovic a Ovčár.
Probrali jsme, co vše se nám v loňském roce, který jsme prakticky celý věnovali oslavám našeho významného výročí, podařilo, co se naopak nepovedlo. Nastínili jsem také, co bychom chtěli dělat v letošním roce.
Všichni jsme se následně nasytili hvězím guláškem, uvařeným Pavlem Brodňanským a Láďou Kučerou. Příjemný večer jsem pak zakončili neformální diskusí a zpěvem u kytary.

 podrobnosti

.: nahoru :.