SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156


 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2018

31. prosince     Silvestr



Stalo se již hezkou tradicí, že si oslavu závěru roku zpříjemníme několika humornými soutěžemi. Také letos si každý manželský pár připravil překvapení pro ostatní.
Sešlo se nás 7 párů a tak jsme hravě soutěžními úkoly zaplnili celý večer. O půlnoci jsme si se sklenkou v ruce popřáli vše nej do nového roku 2019 a užili si povedený ohňostroj.

 fotogalerie

29. prosince     Ping pong turnaj


Vánoční svátky většinou bývají plné jídla, cukroví, posedávání u televize. Takže abychom také udělali něco pro naši fyzickou kondici, rozhodli jsme se v hasičárně si maličko zasportovat.
Márfy zajistil stůl i pivko, namaloval soutěžního pavouka u hurá do boje. Každý se snažil urvat vítězný set pro sebe a porazit soupeře. No nakonec celý turnaj vyhrál Vláďa Kučera.

 fotogalerie

1. prosince     Advent začíná



Ke 140.výročí založení našeho sboru nám obyvatelé DPS poslali hezký dopis, ve kterém nám mimo jiné poděkovali za naše vánoční dárečky. O to víc jsme se těšili na letošní adventní tvoření.
Inspiraci jsme měli již z loňska a tak jsme bez problémů během sobotního odpoledne vytvořili roztomilé andělíčky. Velkou zásluhu měl i tentokrát šikovný, mladý truhlář Pavel Tomeš, který pro nás připravil dřevěné korpusy.




10. listopadu     Podzimní školení v Tanvaldu

Ve dnech 9. - 11. listopadu proběhlo pravidelné každoroční školení v Penzionu Josef v Tanvaldu. Každý z účastníků si připravil krátkou prezentaci na určité téma s hasičskou problematikou.
Probírali jsme témata, jako například: přeprava nebezpečných látek, signalizace při zásahu, psychické následky po zásazích, bezpečnost při zásahu, obsluha dýchacího přístroje, radiostanice atd.
Abychom si trochu vyčistili hlavu mezi jednotlivými příspěvky, vyrazila jedna skupina do nedalekého muzea socialistických vozů a druhá na procházku do Kořenova a Příchovic.
Po návratu jsme ještě pokračovali v několika tématech a vše ukončili závěrečným testem.

27. října     Oslava 100 let od založení Československé republiky

28. října 2018 si občané naší republiky připomněli 100. výročí jejího založení. Již v průběhu roku probíhaly nejrůznější akce, které připomínaly okolnosti a události předcházející tomuto významnému datu.
Také město Kostelec nad Labem připravilo na sobotu 27. října program, kterým všichni přítomní toto výročí uctili. V prostoru na náměstí se shromáždili zástupci Baráčníků, Sokolů, Dobrovolných hasičů, Skautů, Mladých vodáků a samozřejmě představitelé a občané města. V průběhu odpoledne, kterým nás hudebně doprovázel dechový orchestr Škody Mladá Boleslav jsme slyšeli slavnostní projev starosty města Josefa Chalupy a místostarosty Vladimíra Těšínského. Ti pak předali ocenění zástupcům spolků, které fungovaly již v době vzniku republiky a také symbolický Klíč od města panu Janu Nejedlovi a paní Miladě Pečové.
Na závěr této slavnostní části položili zástupci zúčastněných spolků věnce u sochy Mistra Jana Husa a v prostoru parku vysadili 2 lípy století, k jejímž kořenům zástupci města uložili schránky s tiskovinami ze současnosti.
Další program už se odehrával v prostorách infocentra, kde vystoupení skupiny Kris Kros pěkně naladilo přítomné k prohlídce výstavy leteckých fotografií pana Loudila nazvané „Kde domov můj". O úplný závěr pěkného dne se postarala cimbálová skupina „ Harafica" z Uherského Hradiště, která svým bezprostředním projevem vykouzlila úžasnou atmosféru a rozezpívala celé kostelecké kino.

 Pamětní list od MěÚ
 fotogalerie

1. září     Rozloučení s prázdninami

Poslední prázdninová sobota 1. září byla dnem další naší dětské akce Rozloučení s prázdninami. Přestože celé léto bylo slunečno a krásné počasí, tentokráte to bylo úplně jinak a díky dešti jsme museli zvolit mokrou variantu a všechny aktivity se odehrávaly v hasičárně nebo jejím bezprostředním okolí

18. srpna     Markéta a Pepík aneb čtyřicítka na krku

Panečku, těch oslav letos ale je. Tentokráte hned dvě najednou. Pro Pepíka i Markétu jsme vymysleli tradičně několik úkolů, které prověřili jejich zručnost, obratnost i šikovnost.
Nejprve museli společně uhasit oheň, následovalo umění fotbalisty a provazochodkyně. Poté společně absolvovali silový trénik a nakonec pak Pepík stavěl cihlovou zeď a Markéta lezla do koruny stromu.
No a po předání dárků, nějakém tom focení jsme opětovně jedli, zpívali a tančili do pozdních hodin.

 fotogalerie
 oslavná báseň

2. srpna     Píše se o nás v MF Dnes



Celý červenec byl pro výjezdovou jednotku rekordní. Velké sucho, vysoké teploty - hořelo tedy velice často.
Redaktor středočeské přílohy MF Dnes se u nás zastavil a udělal rozhovor v Radimem a Jarynem.

 celý článek

28. července     Už je nám 140 let

Je sobota, 28. července 2018. Dnešní den je pro většinu občanů naší země jedním z obyčejných letních dnů tohoto roku. Pro nás je však významný tím, že si právě dnes připomínáme 140 let od založení našeho sboru dobrovolných hasičů.
Sešli jsme se v obřadní síni městského úřadu na slavnostní členské schůzi, abychom si toto významné výročí připomenuli. Bylo nás v tento parní letní den opravdu hodně a přivítali jsme krom zástupců města také Radka Modese za OSH, naše kamarády z SDH i HZS Neratovice, místní baráčníky, myslivce a i několik kosteleckých občanů.
Po zahájení se ujal slova náš starosta Jarda Houdek, který se ve svém projevu zaměřil hlavně na nedávnou historii. V 90. letech minulého století sbor téměř skomíral, ale nadšení jednici na hasičinu nezanevřeli a docházelo k velké obměně členů, zapojili jsme manželky a kamarády a postupně jsme kostelecké dobráky oživili. Obnovili jsme spolupráci s městem i okolními sbory. Díky velké podpoře našeho města se i výjezdová jednotka dočkala vybavení zásahovými obleky, dýchacími přístroji a dalšími potřebnými stroji a nářadím. V roce 2008 zařazujeme do výjezdu rekonstruovanou T148 CAS 32, kterou jsme obdrželi převodem od armády. Sbor je aktivní na veřejnosti a každoročně pořádáme několik akcí pro děti i dospělé, kde popularizujeme hasičskou práci. Jarda zmínil i hasičské desatero, které je stále platné je jakýmsi vodítkem naší práce.
Pak následovalo ocenění vybraných členů za jejich dlouholetou aktivní práci ve sboru. Medaili Za věrnost převzali: Vladimír Kučera - 30 let. Pavel Adam a Miloslav Zurynek - 50let. Čestné uznání krajského sdružení hasičů pak obdrželi Vladimír Kučera, Josef Vágo a Radim Zurynek.
Vrcholem členské schůze pak bylo předání slavnostního vyšívaného praporu z rukou starosty Kostelce nad Labem. Právě město na jeho výrobu přispělo podstatnou částkou, dalším sponzorem byla též Nadace pro podporu hasičského hnutí. Hned jsme na něj také dostali pamětní stuhy, které připnuli zástupci, OSH i SDH Neratovice.
Velice nás také potěšil pozdravný a děkovný dopis od obyvatel místního Domu s pečovatelskou službou, zasmáli jsme též u hasičské hymny, kterou pro nás složil Vláďa Těšínský.
Na závěr se pak všichni odebrali do vedlejšího městského infocentra, kde Jarda Hon se svou manželkou připravili nejen pro nás, ale i pro všechny občany, výstavu mapující bohatou historii kosteleckých hasičů.

 fotogalerie
 Dopis obyvatelů místního Domu s pečovatelskou službou
 Hymna heroických hasičů od Vládi Těšínského

14. července     Pavel Brodňanský a jeho padesátka


No a za 14 dnů jsme se sešli zase. Náš Pavka slavil půl století na tomto světě. Opětovně musel zdolat několik úkolů - zručnost ukázal při sestavování elektrického obvodu, musel překonat překážku s dýchacím přístrojem, složil si puzzle hovězího masa a hlídal naši hranici se svým věrným psem.
Bylo velké vedro, ale zvládl to se ctí. Pogratulovali jsem mu, předali dárky a následovala zahradní párty.

 fotogalerie
 oslavná báseň

30. června     Milan Ferda Mravenec slaví narozeniny


Další na řadě z letošních jubilantů byl Milan Fatka. No a jelikož je to vlastně hodinový manžel, hasič i motorkář a umí toho opravdu hodně, téma bylo jasné.
Milan se musel vypořádat s několika dovednostními úkoly - postavil vozík, uvařil palačinku, poznával potřeby pro koňáky a zajezdil si minibikem.
Po gratulaci a předání dárků pak následovala veselice a dobrá krmě.

 fotogalerie
 oslavná báseň

16. června     Pohár zdatnosti Neratovice


Naši kamarádi z Neratovic a Lobkovic slavili výročí založení jejich sboru. U této příležitosti uspořádali zábavnou soutěž, kam jsme vyslali také naše reprezentanty.
Nebylo to vůbec lehké, trasa docela douhá a na ní několik záludných úkolů. Kluci se se všemi nástrahami vypořádali a v celkovém hodnocení obsadili nádherné 2. místo.
Gratulujeme!


 fotogalerie

2. června     Dětský den

Každý rok v období přelomu května a června Dětský den. Tentokrát to vyšlo na sobotu 2. června. Čas neuvěřitelně utíká a letos to byl již 16. ročník. Je možné, že někteří z rodičů, kteří letos přivedli své děti, se kdysi sami našich prvních Dětských dnů účastnili.
Dětský den má svá zavedená pravidla a ani letos tomu nebylo jinak. Připravili jsme pro děti 10 dovednostních soutěží na jednotlivých stanovištích, odměnu ve formě spousty bonbónů a pro každého úspěšného soutěžícího nakonec i malý dárek dle vlastního výběru. Pro sladkost si pak mohl zajít každý soutěžící do Kafárny na náměstí. V průběhu odpoledne jsme program doplnili o ukázku impulsní hasicí techniky firmy IFEX. Dále nám kolegové hasiči ze Mšena přivezli model hasičské Tatry s funkčním čerpadlem a děti si tak mohly vyzkoušet hašení makety hořící školy nebo radnice. Velký úspěch měla i ukázka výcviku psů, a to nejen služebních, které nám představila paní Poživilová a její přátelé. V průběhu odpoledne si děti také mohly nechat pomalovat obličej od děvčat z kosteleckého Oriflame, či si díky Marku Loudilovi, vyzkoušet základy první pomoci. K vidění bylo i několik hasičských aut. V průběhu akce jste mohli také vidět ostrý výjezd, kdy byl vyhlášen požární poplach a naše jednotka a jednotka HZS Neratovice byly odvolány k požáru lesa v Přívorech.
Po ukončení soutěží došlo na losování hlavních cen, vždy tři ceny pro každou věkovou kategorii. Losování bylo letos ještě obohaceno o losování cen za dětskou soutěž k 140. výročí založení SDH v Kostelci nad Labem.
Nakonec se po krátkém čekání všechny děti dočkaly i té nejpopulárnější atrakce, a to „duhové pěny", kterou nám zajišťují kamarádi z Neratovic.
Počasí nám přálo, a i když letos nepadl rekord v počtu soutěžících, přesto je účast téměř 300 dětí a jejich radost z prožívaných soutěží pro nás závazkem i do dalších let. Ještě letos se ale s vámi všemi můžeme vidět na našem tradičním „Rozloučení s prázdninami", které se koná v sobotu 1. září ve 14. hodin.
Nesmíme také zapomenout poděkovat všem sponzorům, kteří nás v letošním roce podpořili. Byli to AP Velo servis, Autoelektrika Svoboda, Bazény Hrubý, ČEMUS-CZ, s.r.o., EKO-MAN servis, ELGATE s.r.o., Kafárna - Lenka Štefková, Norman, s.r.o., Materna - pneuservis, Oprava a výroba oděvů - Jana Klabíková, Vinotéka Kozlovská, WAVIN Ekoplastik, s.r.o.

 fotogalerie

26. května     Setkání Kostelců

Místem Setkání Kostelců 26. 5. 2018 se stal Kostelec nad Černými Lesy. Hostitelské město nás příjemně překvapilo spojením této akce se svými tradičně pořádanými keramickými trhy. A tak jsme od rána do večera řešili dilema, kde být dříve. Souběžně probíhala hasičská soutěž, které jsme se samozřejmě rádi zúčastnili.
Ocenili jsme, že černokosteláci, předvídajíc velké horko, zvolili jednoduchou formu soutěže, při které se všichni pobavili. Zároveň jsme byli myšlenkami na náměstí, kde probíhala různá hudební a taneční vystoupení. A aby toho nebylo málo, další kulturní akce probíhaly v areálu černokosteleckého zámku.
Kdo chtěl, mohl navštívit i místní pivovar, v kavárně Modré dveře si prohlédnout a zakoupit výrobky klientů z místních chráněných dílen anebo se jen tak procházet a nasávat atmosféru příjemného dne.
Co dodat? Těšíme se za rok do Kostelce u Jihlavy.

 fotogalerie

16. května     Den proti rakovině


Každý rok v jarních měsících probíhá celonárodní veřejná sbírka „Český den proti rakovině".
V průběhu celého dne na mnoha místech české republiky prodávají dobrovolníci zájemcům kytičky v podobě měsíčku lékařského.
K této akci jsme se v letošním roce poprvé připojili i my a tak jsme ve středu 16. května, vybaveni žlutými tričky s logem této akce vyrazili do ulic našeho města s pevným přesvědčením, že budeme úspěšní.
Možná i proto, že se nám podařilo všech 200 ks kytiček prodat a pro Ligu proti rakovině tak získat téměř 6000,-- Kč.

 Certifikát o naší účasti

2. března     Požární ochrana očima dětí

Letos je to již 44. ročník výtvarné a literární soutěže s hasičskou tematikou. Našim dětem se velice daří a i letos se jich zapojilo mnoho. V rámci základního kola jsme obdrželi práce 90 dětí v 7 kategoriích a to převážně výtvarné, ale máme také i 2 literární díla. Děkujeme učitelkám ze Základní i mateřské školy a z Gapíka. Odborná porota, složená z našich žen, se tedy počátkem března sešla v hasičárně a vyhodnotila ty nejlepší práce.
Každý účastník, který skončil na medailových příčkách, pak od nás obdrží originální diplom a drobnou pozornost. Tyto práce jsme následně odeslali do dalšího kola. Držíme palce všem postupujícím a věříme, že i letos se práce kosteleckých dětí probojují na přední příčky v okresním a třeba i v krajském kole.

 vítězné práce

2. února     Ivetka slaví 50

Prvním letošním jubilantem se stala Iveta. Jak již to bývá tradicí, připravili jsme jí hasičskou oslavu.
Nejprve jsem ji chtěli nechat skákat do matrace z jejich bytu. Pak si zavzpomínala na svá léta prodavačky, no neměla to vůbec jednoduché. Zkrotit nekolik neposedných dítek při cvičení jí šlo velice dobře. Sbalit si fůru věcí na dovolenou do malého zavazadla taky nakonec hravě zvládla. Takže pak po mnoha gratulacích hasičárna hučela hudbou a tancem až do brzkých ranních hodin.

 fotogalerie
 oslavná báseň

19. ledna     Výroční valná hromada

Rok utekl opravdu velice rychle a my se opětovně po roce scházíme na výroční valné hromadě, abychom se společně podívali na těch uplynulých 365 dnů. Jarda přivítal všechny přítomné členy i hosty.
Výročka pro nás i symbolicky odstartovala významný rok, ve kterém si připomeneme 140. výročí založení našeho sboru.
Ve zprávě o činnosti jsme detailně rekapitulovali sled nejzajímavějších loňských událostí. Bylo toho opravdu hodně, od asistence na plesech, výtvarné soutěže, přes Dětský den, Rozloučení s prázdninami, až po výrobu adventních dekorací a oslavu Silvestra. Zajímavá byla i oslava kulatých narozenin hned 3 členů.
Výjezdová jednotka byla povolána k 31 požárům. Podařilo se nám získat z krajské dotace nové přetlakové dýchací přístroje, HZS nám daroval motorovou pilu a bezúplatně na nás převedl automobil Iveco Daily.
Hodně jsme věnovali i školení, mnoho hodin strávili jak na údržbě techniky, tak i hasičárny.
Na závěr jsme si pochutnali na výtečném gulášku, a pak se bavili a zpívali až do pozdních nočních hodin.

 podrobnosti

.: nahoru :.