SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156

 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2017

31. prosince     Silvestr



365 dnů roku 2017 uteklo opravdu hodně rychle. Část z nás se tedy opětovně sešla v hasičárně, abychom za doprovodu zábavných soutěží se s tím rokem rozloučili a přivítali jsme ten nastávající rok 2017, který pro náš sbor bude velice významný. Oslavíme 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Kostelcu nad Labem.


2. prosince     Adventní čas


A už je to zase tady. Za chvilku tu máme Vánoce.
Opětovně naše ženy daly společně hlavy dohromady a zamyslely se, co letos vyrobit. Sehnat velké šišky nebylo úplně jednoduché, ale nakonec se vše podařilo. Za doprovodu vánočních koled a dobrého svařáčku vyrobily hezké vánoční dekorace. Doplnily je tištěnými přáníčky a v neděli pak předaly obyvatelům Domu s pečovatelskou službou. Věříme, že jim zkrášlí jejich domovy a pomohou naladit se do vánoční atmosféry.

 fotogalerie

2. září     Ahóóój prázdniny

Letošní ročník rozloučení naší tradiční akce u příležitosti zakončení letních prázdnin připadl na sobotu 2. září. Jelikož celý pátek propršelo, měli jsme trochu obavy, že nás počasí po několika vydařených předchozích letech zklame. Nedali jsme se však odradit a to bylo dobře. Sobotní ráno nás přesvědčilo a tak přípravy na břehu Labe tak vypukly naplno.
Ve dvě hodiny odpoledne pak děti přivítala vyzdobená hasičárna, ve které si mohly prohlédnout nejen naši hasičskou techniku, ale i své obrázky, které pro nás namalovaly počátkem roku v rámci výtvarné soutěže Požární ochrana očima dětí. Po prohlídce a vyzkoušení si třeba zásahového obleku či dýchacího přístroje, již na děti čekal první soutěžní úkol - hašení džberovkou. Následně se pak, i se svým doprovodem, tradičně vydaly směrem k Labi. Po cestě bylo připravených dalších pět zastavení, kde si děti mohly vyzkoušet své dovednosti v těchto disciplínách: nasaď helmy, spoj hasičské hadice, projdi slalom na dětských chůdách, proběhni překážkovou dráhu a shoď kuželky hadicí.
Po úspěšném zvládnutí celé trasy a splnění všech soutěžních úkolů na každého v cíli u Labe čekala špekáček, který si mohl opéci. Zájemci pak vyzkoušely svoji odvahu při projížďce motorovým člunem po Labi, zdolání lanovky nebo si prohlédly zásahové automobily. Vítaným zpestřením pak byla ukázka výcviku psů. Komu vyhládlo, mohl doplnit energii u našeho stánku s občerstvením.
Celé odpoledne se tak náramně vydařilo, účastníků byla spousta a ani těch pár kapek deště, které se na chvilku objevily, nikomu náladu nezkazilo. My tímto děkujeme všem, kteří se na bezproblémovém průběhu letošního Rozloučení podíleli. Děkujeme také paní Poživilové a jejím kolegům se čtyřnohými přáteli za ukázku výcviku psů. Rovněž děkujeme firmě Münnich s.r.o. za jejich sponzorský dar.

 fotogalerie

19. srpna     Hospoda na kolečkách

Již několik let pořádá rádio Blaník letní výjezdy po českých městech a vesničkách. Květa odeslala SMS a usmálo se na ní štěstí - byla vylosována. No a tak v sobotu odpoledne dorazila pojízdná blanická hospoda na kolečkách k nám do Kostelce.
Na náměstí se sešlo opravdu hodně lidí. Čepoval se Braník, k chuti přišla jak teplá, tak i studená šunka Leco. Zapěli jsme si písničky při vystoupení Jakuba Smolíka. Součástí odpoledne bylo i několik soutěží, ve kterých se zástupci našeho sboru dokázali prosadit.
Byla to prostě taková pohodová letní prosluněná sobota.

1. července     Tři naši veteráni oslavili kulatiny

První červencová sobota se nesla ve znamení velké narozeninové oslavy - naši „Tři veteráni".
Začali jsme v 16.00 vyzvednutím prvního oslavence Karla, potom jsme našim Matýskem nabrali Pepu a nakonec i Jardu. Všichni tři se museli převléknout do zásahových obleků a u velkého fotbalového hřiště přesedli na „Lavičku cti.", na které byli slavnostně dovezeni na Malé hřiště. To se stalo místem plnění jejich úkolů, které jsme vymysleli každému na míru.
Pro rybáře Pepu jsme si připravili výlov „pivních" rybiček z rybníka. Pepa se svého úkolu zhostil na jedničku a získal první klíč. Karlovým velkým kamarádem je detektor kovů a tak jeho úkolem bylo najít ukryté poklady. Jedním z nich byl druhý důležitý klíč.
Pro našeho hračičku Jardu, který pro nás chystá různé hry a překvapení, jsme připravili překážkovou dráhu, kterou musel zdolat na dětských chůdách. Za vydatné pomoci dalších dvou oslavenců se mu i tento úkol podařilo dokončit a získat poslední klíč. A jako každá správná hasičská oslava se ani tato neobešla bez hasičského útoku. Všichni tři oslavenci v plné zbroji vyrazili sestřelit proudem vody cíl v podobě plechovek. Ovšem nečekali zákeřné poškození hadic, které jim tento úkol značně znesnadnilo. Ale i přes tyto překážky úkol zdárně dokončili. Odměnou jim bylo stejně jako třem pohádkovým veteránům poněkud upravené GMO jablko. Pak jsme se všichni vydali k hasičárně.
Tak jako princezně v řečené pohádce i našim třem veteránům vyrostl symbolický nos - hasičská hadice. S tím bylo potřeba něco udělat - lékem se stala jemně nastrouhaná hruška, ochucená křenem a pikantním kořením. A k tomu jsme jim dali vzácné dary: flašinet, harfičku a měšec.
Za doprovodu vrzání flašinetu a drnkání na harfičku, Pepa, veza se na kolečku, podporoval své kamarády v motání hadic. V dobré náladě, podmalované písní „Není nutno" jsme všichni zdárně dorazili do naší hasičárny, kde na oslavence čekala truhla se zaslouženou odměnou. Překvapením ale nebyl konec - truhla byla zamčená a proto nadešel čas použít vydobyté klíče. Po úporném snažení se jim podařilo truhlu otevřít a každý v ní našel dárek podle svého gusta.
Dále jsme pokračovali ve volné zábavě, kterou naši oslavenci oživili několika úkoly pro všechny zúčastněné. Vytvořili jsme tři barevná družstva a plnili jsme: sestavení předního útočného vedení rukama spoutanýma za zády, nasazení hasičských helem poslepu (s mimoňskými brýlemi), třikrát přehodit určenou vzdálenost syrovým vajíčkem, vypít kelímek limonády od spoluhráčů zaslepených mimoňskými brýlemi. Milou vzpomínkou nám zůstane barevné tričku v šatníku a hodnotná odměna: ryba, gorila a delfín.

 fotogalerie

17. června     Setkání Kostelců

Rok utekl velice rychle a my, přesně v polovině června, jsme se účastnili každoročního setkání Kostelců. V letošním roce byl hostitelem Kostelec u Stříbra a jak je již zvykem, vydali jsem se tam již v pátek. Ubytování jsme byli v nedalekém kempu na břehu Hracholuské přehrady.
Páteční večerní soustředění se neslo v duchu vymýšlení správné taktiky pro soutěžní družstvo. Jelikož průvod měl vycházet již v 9:15, tak abychom vše stihli, sobotní budíček byl docela brzy. Na místo jsme dorazili včas. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme tam za ten náš labský Kostelec potkali pouze delegaci z vedení města. Takže v průvodu nás bylo poskromnu a zbytek se připojil až po poledni.
Kostelec u Stříbra je malebná západočeská vesnička, vše tam mají nádherně upravené. Setkání pojali opravdu zodpovědně a do příprav se zapojila patrně celá vesnice. Oslavy dokonce spojili se 125. výročím založení místního Sboru dobrovolných hasičů a tak v rámci slavnostního úvodu jsme byli svědky křtu jejich hasičského praporu.
Jakmile u hlavního pódia skončilo vystoupení malých Soptíků z Domažlic, kteří předvedli ukázku požární štafety a útoku, začala hasičská soutěž. Místní si pro nás připravili klasický požární útok, tentokráte na sucho, který byl zakončený plněním terčů džberovkou. Celkem se účastnilo 6 hasičských družstev a každé mělo 2 pokusy. První kolo bylo takové trochu zahřívací a ve druhém kole pak výkony téměř všech družstev byly podstatně lepší. I když naše soutěžní sedmička se také snažila, moc se jí tentokrát nevedlo a tak bohužel medailové umístění nás minulo. Přesto jsme se dobře pobavili a užili si to.
Část našich účastníků pak odpoledne odjela na prohlídku vojenského opevnění do nedalekých Kladrub a část zůstala a sledovala další program, jehož vyvrcholením bylo vystoupení skupiny Michal Tučný revival. Večer u pivka jsme pak náš soutěžní výkon podrobili patřičné kritice a po nedělní snídani se vydali zpět do té naší polabské nížiny.

 fotogalerie

červen     píše se o nás ve Zpravodaji města



V červnovém čísle kosteleckého zpravodaje vyšel v rubrice "Žijí mezi námi" krásný článek místostarosty Vládi Těšínského o naší partě dobráků.

DĚKUJEME!!!

 přečíst článek

27. května     Dětský den

Azurová obloha a téměř letní teploty již od samotného rána nás inspirovaly k tomu, abychom letos všechny soutěžní stanoviště umístili do prostředí parku na náměstí, kde byl příjemný stín. Pak již nic nebránilo tomu, aby tentokrát již o půl hodiny dříve než obvykle, tedy ve 13:30, odstartovalo naše letošní Zábavné hasičské odpoledne - zkrátka Dětský den. Soutěžní úkoly každý rok mírně střídáme, aby to děti měly pestřejší a tak i letos jsme připravili deset stanovišť.
Kromě těchto tradičních disciplín, kde si děti mohly vyzkoušet svoji rychlost a obratnost, si zájemci vyzkoušeli sestřelit plechovky džberovou stříkačkou, k vidění byla i vystavená hasičská technika a také několik „retro" vozidel, která přitahovala pozornost malých i velkých.
Nemohli jsme také vynechat nějakou živou ukázku hasičské práce. Tentokráte všichni přítomní mohli sledovat hašení požáru za pomoci práškového ručního hasicího přístroje.
Žádné dítě neodcházelo s prázdnou - na každé čekal po absolvování soutěží malý dárek. Po oficiálním skončení soutěží proběhlo také losování hlavních cen ve třech věkových kategoriích. Na tomto místě bychom opět chtěli poděkovat všem sponzorům, kteří nám na tyto dárky přispěli. Děkujeme také všem návštěvníkům, kteří nám dobrovolně přispěli na naši činnost, a s potěšením konstatujeme, že takových byla většina.
Po losování hlavních cen došlo na všemi očekávanou a dětmi nadšeně přijatou duhovou pěnu, bez které si už Dětský den ani neumíme představit. Doufáme, že všem, kteří přišli na naše hasičské odpoledne jsme udělali trochu radosti a těšíme se na příští rok na shledanou.

 fotogalerie

19. května     Požární ochrana očima dětí



Tak kostelecké děti opět zabodovaly. V okresním kole sesbíraly 9 z celkových 23 medailových umístění.
No a v krajském kole získaly práce Denisi Kutinové (literární soutěž L1) a Lukáše Tinky (výtvarná soutěž M1) první místo v dané kategorii a postoupily do celostátního kola. GRATULUJEME!!!

10. března     Požární ochrana očima dětí

Zase tu máme další, tentokráte již 43., ročník výtvarné a literární soutěže s hasičskou tematiku, ve které se kosteleckým dětem tak daří. Letos jsme v rámci základního kola obdrželi v 7 kategoriích práce od 76 účastníků. Děkujeme učitelkám ze Základní školy a z Gapíka.
Nosným tématem pro letošní rok vyhlásila Ústřední rada Historii požární ochrany. Odborná porota, složená z našich žen, se tedy počátkem března sešla v hasičárně a vyhodnotila ty nejlepší práce. Každý účastník, který skončil na medailových příčkách, pak od nás obdržel originální diplom a drobnou pozornost.
Tyto práce jsme pak odeslali do dalšího kola. Držíme palce všem postupujícím a věříme, že i letos se práce kosteleckých dětí probojují na přední příčky v okresním a třeba i v krajském kole.

 fotogalerie

6. března     Jaryn je otcem!!!

Dnes po ránu se Jarynovi a Janě narodila dcera. Přejeme hrdým rodičům, aby jim Justýnka přinášela mnoho radosti a ať se jí na tom našem světě líbí!

27. ledna     Výroční valná hromada

Dny, týdny a měsíce utíkají strašně rychle. Je pátek 27. ledna večer a my sedíme v plné hasičárně, abychom se ohlédli za rokem 2016 a řekli si také, kam má naše činnost směřovat v tom roce letošním. Náš starosta Jarda přivítal všechny přítomné členy i všechny hosty. Tradičně nás přijeli pozdravit kamarádi z HZS i zástupci okolních sborů z Chlumína a Neratovic. Za městský úřad pak pozvání přijal starosta Josef Chalupa.
Jedním z nejdůležitějších bodů programu je Zpráva o činnosti. Zde jsme se postupně podívali na to, co všechno se za minulých 12 měsíců událo. První čtvrtletí je každoročně spojeno s požárními dozory na plesech a soutěží Požární ochrana očima dětí. Celkově jsme vloni obdrželi 95 výkresů a 1 CD a kostelecké děti opět sbíraly medailová umístění jak v okresním, tak i krajském kole. V dubnu jsme společně připravili narozeninovou oslavili našemu nejstaršímu členu, panu Zurynkovi. Velikým překvapením pro nás byla opravdu hojná účast na Dětském dnu, kdy se zapsalo 327 soutěžících účastníků. V červnu také, ve velikém vedru, jsem se na 25. setkání Kostelců pokoušeli dobýt nějaké to místo přední umístění. No, tentokráte to bohužel nevyšlo. No a Rozloučení s letními prázdninami u Labe se taktéž vydařilo. Následovalo podzimní soustředění spojené se školením v Jizerských horách. To už se rychle blížil konec roku, kdy tradičně naše členky vyrábí vánoční dekorace pro potěchu obyvatel domu s pečovatelskou službou. Pomohli jsme také s občerstvením na rozsvěcení vánočního stromu, na Štědrý den se potkali u stromečku a poslední loňský večer strávili nad spoustou zábavných soutěží v hasičárně.
V rámci činnosti výjezdové jednotky věnujeme mnoho času nejen úklidu všech prostor hasičské zbrojnice, ale zejména údržbě naší techniky, kdy byla všemi členy odvedena spousta práce. Vzhledem k tomu, že naše technika je převážně ze sedmdesátých let minulého století, nikoho nepřekvapí, že je na ní stále více práce. Naštěstí si spoustu věcí dokážeme opravit sami, problém ale nastává se sháněním náhradních dílů. Proto jsme moc rádi přivítali, když zastupitelstvo města podalo žádost o dotaci na pořízení nové cisterny. Bohužel v hodnocení jsme obsadili 67. místo, což na dotační příspěvek nestačilo.
Za loňský rok členové zásahové jednotky opětovně pracovali na zvyšování své kvalifikace. V lednu proběhlo taktické cvičení na jezeře Mlékojedy s vytažením osoby ze zamrzlé hladiny, v březnu Petr Hamšík, Milan Fatka a Pavel Tomeš získali odbornost Hasič III. V dubnu jsme pak uskutečnili výcvik s motorovou pilou na Starém Labi, v květnu školení velitelů JSDH, a následně v červnu jsme zajišťovali zázemí pro cvičení jednotek JPO V. V srpnu proběhl výcvik s motorovým člunem a říjnu byla naše jednotka povolána k nejméně častému zásahu, k požáru bytu domu v Neratovicích, kde bohužel došlo k úmrtí civilní osoby. A také jsme se v tomto měsíci zúčastnili výcviku JPO III v Kralupech nad Vltavou. V listopadu naši členové Milan Fatka a Karel Cerha ml. úspěšně dokončili kurz nositelů dýchací techniky. I v loňském roce se nám podařilo získat nováčka, naše řady rozšířil Michal Vítek. Celkem byla naše jednotka povolána k 28 výjezdům. 17x to byl požár, 7x technická pomoc, 1x dopravní nehoda, 1x námětové cvičení a 2x to byl planý poplach.
Náš velký dík opět patří Městskému úřadu za jeho významnou podporu naší činnosti. Podpora hasičů ze strany vedení města je trvalá a o to cennější a my si jí velice vážíme. Dále bychom chtěli poděkovat všem, kteří poskytli sponzorský dar. Tyto finanční prostředky jsme použili na pořádání Dětského dne a Rozloučení s prázdninami. Bez sponzorů bychom obě akce velmi těžce realizovali.
Po schůzování jsme si všichni pochutnali na výborném gulášku, kdo měl málo, dal si řízek. Pak jsme společně diskutovali, bavili se a zpívali za doprovodu našich kytaristů Vládi a Michala až do pozdních nočních hodin.

 podrobnosti

.: nahoru :.