SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156

velitel JSDH 774 045 545

 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2015

31. prosince     Pivo, pivo, pivo

Občas rádi hasíme žízeň. No a pivo je k tomu nejlepší prostřdek. Protože posledních několik let je poslední večer roku tematicky zaměřen, nebylo tomu jinak ani tentokrát.
Slušivý outfit s dopňky s pivní tematikou mnohým slušel. Pánská polovina se držela tématu a při konzumaci, dámská část upřednostnila víno. Jarda pro nás nachystal i vědomostní soutěž na téma pivo. Věděli jste například, že v Kostelci je možné tento nápoj si zakoupit na více než 20 místech?
Čas rychle utíkal a první vteřiny roku 2016 jsme však již přivítali bublinkami.

5. prosince     výcvik s dýchací technikou

Ti, kteří jsou držiteli osvědčení Nositele dýchací techniky, musí pravidelně cvičit. Letos tedy naposledy jsme se sešli v hasičárně v sobotu dopoledne. Pavel si tentokráte pro nás připravil záchranu raněné osoby ze stísněných prostor cisterny.
No vytáhnout Fandu je docela hračka, ale vyprostit pořádného chlapa, který váží okolo metráku, již dá pěkně zabrat a není to vůbec jednoduché. Lézt úzkým otvorem, kam se s dýchacím přístrojem na zádech dovnitř nedá dostat, chce také trochu cviku.
Lepší je to ale trénovat takto "na sucho" a být pak připraven potřebné znalosti použít v případě potřeby reálného zásahu.

 fotogalerie

28. listopadu     Adventní čas


A už je to zase tady. Včera se slavnostně na náměstí rozsvítil vánoční strom. No a dnes se sešly opět naše ženy a svýma zručnýma rukama vzrobily vánoční dekorace, které yítra předáme obyvatelům našeho kosteleckého Domu s pečovatelskou službou.
Někteří chlapi se o ně starali a vzorně dolévali svařáček, aby jim ta práce šla lépe od ruky.


14. listopadu     školení členů výjezdových jednotek

V průběhu soboty 14. listopadu jste si mohli všimnout, že se po našem městě a to především v okolí naší hasičárny, pohybovalo větší množství hasičských či jiných záchranných vozidel.
HZS Středočeského kraje - územní odbor Mělník pořádal celodenní cvičení pro jednotky sborů dobrovolných hasičů v kategorii JPO III z mělnického okresu. Přijelo celkem 16 družstev 3-4 členných, vždy strojník, velitel družstva, hasiči z jednotky sborů měst či obcí: Mělník, Kly, Veltrusy, Chlumín, Kralupy nad Vltavou, Neratovice a další.
Základnu všichni účastníci našli v naší hasičárně, kde bylo i první stanoviště a to zdravotní příprava při zásahu. Účastníci se pak vydali na přibližně 40km dlouhou okružní jízdu po okolních obcích přes Všetaty - Kozly - Mlékojedy - Chrást - Neratovice a následně zpět do cíle na kosteleckém náměstí.
Na každém stanovišti jsme se na modelových situacích dozvěděli mnoho zajímavých informací a také jsme si i vše prakticky vyzkoušeli. Taková metoda 3D hašení má za cíl s co nejmenším množstvím vody uhasit co nejvíce z požáru, vždyť přece, když hoří v bytě, chceme použít je to nejnutnější množství vody. Myslíte si třeba, že hodit tonoucímu záchranné lano je přece hračka. No přijďte si to k nám vyzkoušet, ono to zase tak jednoduché není. Vyzkoušeli jsme si také obsluhu u hasičů používaných druhů čerpadel, zopakovali si jak používat dýchací přístroje, nebo třeba jak správně stavět žebříky u zásahu. Nejzajímavějším bylo poslední stanoviště na našem náměstí v Kostelci. Tam jsme trénovali záchranu osoby, která byla intoxikovaná při čištění cisterny. Museli jsme ji vyprostit a poskytnout první pomoc.
Tímto děkujeme Ing. Martinu Legnerovi z HZS Mělník a ostatním kamarádům hasičům, kteří se podíleli na přípravě a průběhu tohoto cvičení a také děkujeme MěÚ Kostelec nad Labem za zapůjčení cisterny.

7. listopadu     Pavel slaví kulatiny

Ten čas opravdu ubíhá strašně rychle. Před deseti lety jsme u příležitosti Pavlových šedesátin odstartovali tradici oslav po hasičsku. No a je to mu již deset let, oslav jsme připravili mnoho a každý na ně velice rád vzpomíná.
Nejinak tomu tedy muselo být i nyní, když Pavel v listopadu slavil sedmdesátku. Samořejmě tedy po hasičsku jsme mu připravil parádní jízdu Kostelcem na historickém vozidle a i dárky byly jak jinak než hasičské.
Iveta složila oslavnou píseň na motivy "Co jste hasiči", kterou jsme Pavlovi společně zazpívali. Pak jsme se bavili a tančili až do brzkých ranních hodin.

 fotogalerie

25. - 27. září     školení Tanvald



Tradiční podzimní školení naší jednotky proběhlo v penzionu „Josef" v Tanvaldu. Tentokrát jsme dorazili ve větším počtu 20 lidí a byla nás „plná chalupa".

Sobotu jsme věnovali školení v oblastech:

  • komunikace při zásahu prostřednictvím vysílaček a signálů
  • přípravě na zkoušku Hasič III
  • testování znalostí strojníků, hasičů zásahové jednotky a velitelů
  • videoprojekce novinek ze zásahů v různém prostředí
Po úspěšném prověření znalostí jsme po skupinkách opustili chalupu a vydali se na procházku po okolí. Několik z nás navštívilo nedaleké příchovické lesoparky, rozhlednu Maják a muzeum Járy Cimmermanna.
Večerní posezení jsme si zpestřili výběrem fotografií pro oslavu kulatin P. Adama a přípravou překvapení pro našeho oslavence.
Dobrá nálada nás neopouštěla ani v ranních hodinách, když jsme druhý den, ač velmi neradi museli opustit příjemné prostředí tanvaldského penzionu.

29. srpna     Ahóóój prázdniny

Poslední prázdninovou sobotu se na břehu Labe uskutečnila jedna z našich již tradičních akcí - Rozloučení s prázdninami. I letos bylo pro všechny účastníky připraveno zahájení v naší hasičské zbrojnici. Odtud se po registraci všichni postupně pěšky přesouvali k Labi. Cestou každý účastník absolvoval několik úkolů, které prověřili jeho šikovnost, zručnost i obratnost. V cíli byl pro účastníky připraven další program. Za odevzdanou kartičku si mohly děti opéct špekáček a čekalo je také několik překvapení. K nejoblíbenějším patřila lanovka a projížďka motorovým člunem. Vodáci připravili pro děti jízdy na pramici. Žízeň a hlad zaháněli malí i velcí v našem stánku s občerstvením.
Počasí nám letos přálo, dokonce jsme se obávali, aby nebylo takové horko, jako na začátku srpna, no ale stejně jsme se docela ohřáli. Zapojilo se 117 dětí, což nás velice potěšilo. Rádi bychom vyjádřili touto cestou náš upřímný dík kolegům hasičům, kteří nám vypomohli hasičskou technikou, panu Richardu Svobodovi za projížďky motorovým člunem a místním vodákům za provozování jízdy na pramicích. Tak zase příští rok AHOOOJ!

velké sucho v létě


Během července a srpna naše území zasáhly veliká vedra. Meteorologové mnohokrát přepisovali teplotní rekordy. Vysoké teploty se nevyhnuly ani našemu okolí.
No a protože země byla vyprahlá, srážky žádné, docházelo k mnoha požárům. I my jsme museli několikrát vyjíždět k požárům suché trávy, strniště, pole či lesního porostu.

 fotogalerie

20. června     Setkání Kostelců

Rok se s rokem sešel a my jsme opětovně vyrazili strávit celý víkend na Moravě. 24. setkání Kostelců se totiž tentokráte konalo nedaleko Prostějova v Kostelci na Hané. Sjelo se sem 13 českých a 1 slovenská obec se jménem Kostelec ve svém názvu.
Již několik let se hasičská soutěž nese v netradičním duchu a i letos místní dobráci pokračovali v nastolené tradici a připravili pro nás, na travnatém prostotu nedaleko hlavního centra dění, klání pod názvem „Pivní útok." My jsme nominovali dvě soutěžní družstva, jedno ženské a jedno mužské. Soutěžící měli za úkol s pivní cisternou a nějakým tím hasičským vybavení, překonat překážkovou dráhu na konci cisternu narazit, jednoho obléci do ochranného oděvu proti sálavému ohni a nastříkat litr vody do soutěžního terče. V celkovém pořadí se ženy umístily na čtvrtém místě a muži obsadili sedmou příčku.
V průběhu dopoledne nám sbor z vedlejšího Zdětína v podání předvedl recesistickou ukázku vesnického požárního útoku, za což sklidil obrovské ovace všech přítomných. Po skončení soutěže následovala ukázka hašení. Nejprve jsme viděli, co se stane, když hospodyňka v kuchyni zapomene na sporáku pánev s olejem a jak si několika způsoby s tímto požárem poradit. Pak následovalo hašení bytového požáru za pomocí moderní techniky, tzv. hasicí koule Elide fire.
Sobota se vydařila, potkali jsme se po roce zase s našimi kamarády, a už se těšíme na příští rok do Kostelce nad Orlicí.

 fotogalerie

30. května     Dětský den

Po různě se měnícím aprílovém počasí posledních dnů jsme s napětím očekávali, jaký bude 30. květen. Na tuto poslední květnovou sobotu jsme naplánovali již 15. hasičského dětské odpoledne. Hned po poledni jsme začali všechno navážet a rozmísťovat na náměstí. Po loňské rekordní účasti jsme se pečlivě na naše dětské návštěvníky chystali. U zápisového stánku se již před druhou hodinou tvořily hloučky netrpělivě přešlapujících zájemců o soutěžení a chvílemi byla fronta na zápis docela dlouhá. Dostalo se ale na všechny zájemce a konečný počet dětských účastníků nakonec dosáhl počtu 245. Letos jsme pro děti připravili opět deset disciplín - Stref se do Soptíka, Projdi překážkovou dráhu, Nasaď helmy hasičům, Najdi kuličky, Dej vajíčka do platíčka, Doběhni pro vodu, Nasaď kroužky, Dej branku, Hoď šipkou na cíl a Pověs kolíčky. Mimo soutěž si pak každý zájemce mohl vyzkoušet sestřelení plechovek za pomocí džberové stříkačky.
Při plnění úkolů, které prověřily zručnost a obratnost soutěžících, se dobře bavily nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Na všechny děti jsme mysleli s drobnými sladkostmi a každý si také po absolvování všech disciplín, si díky našim sponzorům, mohl každý vybrat nějakou cenu. Z každé věkové kategorie byly pak vylosování tři výherci hlavních cen. Nechyběla ani možnost občerstvení se v našem stánku.
Po celou dobu bylo na náměstí opět několik hasičských vozidel, které si zájemci mohli podrobně prohléhnout. Kromě těch našich aut to byla i vozidla dobrovolných hasičů z Ovčár, od profesionálních hasičů pak ze stanic HZS Neratovice i Mělník. Příslušníkům směny A ze stanice Neratovice pod velením Mgr. Chvojky taktéž děkujeme za zajímavou a poučnou podívanou při ukázce zásahu vyprošťování zraněného z havarovaného vozidla.
Na závěr se, díky našim kamarádům dobrákům z Neratovic, netrpělivé děti dočkaly barevné nadýchané pěny, ve které se mohly do sytosti vyřádit.
Děkujeme tímto všem, kteří nám s hladkým průběhem Dětského dne pomáhali a taktéž našim sponzorům za jejich stálou podporu a přízeň.

 fotogalerie

15. dubna     Dobráci roku




Koncem loňského roku jsme se přihlásili do soutěže, kterou organizuje Český rozhlas pro všechny Sbory dobrovolných hasičů ve Středočeském kraji.
Dnes k nám přijeli redaktoři a natáčeli jsme soutěžní příspěvek o naší činnosti. Doufáme, že se nám podaří získat mnoho SMS hlasů od našich příznivců a probojujeme se na první příčky.



 fotogalerie z natáčení
 reportáž Českého rozhlasu
 článek v Mělnickém deníku

13. března     vyhodnocení soutěže Požární ochrana očima dětí

Opět po roce jsme kontaktovali místní školky a základní školu a požádali je o zapojení se do soutěže, ve které jsou naše děti každoročně velice úspěšné a dosahují předních umístění v okresním i krajském kole.
Vyučující nám vyšli vstříc a i děti se aktivně zapojily. Celkem jsme obdrželi 102 prací, tentokráte v 7 kategoriích. Přestože se tato soutěž každoročně opakuje, pořadatelé se snaží vždy vymyslet něco nového. A tak v letošním roce, krom výtvarné a literární části, se poprvé objevila kategorie prací zpracovaných pomocí digitálních technologií.
Úroveň jednotlivých odevzdaných příspěvků byla i letos vysoká. Děti tato oblast zajímá a oni sami nebo i jejich učitelé vymýšlejí zajímavé tipy na zpracování hasičské tematiky. Děti nám odevzdaly zajímavé výkresy, máme i dvě básničky a při vyhodnocování videoklipů jsme se pěkně nasmáli. Dokonce mimo soutěž jsme obdrželi dva keramické výrobky, které se stanou ozdobou naší klubovny v hasičárně.
Velice děkujeme učitelskému sboru Základní školy, Gapíka a Kulíška za aktivní přístup a věříme, že i letos ve vyšších kolech se zástupci Kostelce neztratí.

 fotogalerie vítězných prací
 fotogalerie předávání cen
 Neposedný děda
 Nebezpečí vánoc
 Požární bezpečnost doma

7. března     výcvik s dýchací technikou


Počátkem března se konalo pravidelné cvičení jednotky s dýchacími přístroji. Tentokráte se nám podařilo zajistit svolení vojáků a využili jsme prostory bývalé jídelny v areálu místních kasáren.
Jaryn nám také sehnal zakuřovací přístroj a tak jsme to měli s plnou parádou. Cvičili jsme průzkum v neznámém zakouřeném prostoru a pohyb se zavodněným útočným proudem.

 fotogalerie

15. ledna     Výroční valná hromada

Rok je zase za námi a my v hasičárně bilancujeme. Hasičárna byla opět plná. Jarda Houdek úvodem přivítal jak členy, tak i všechny hosty. Navštívili nás kamarádi z Ovčár, Chlumína a Mlékojed. Za městský úřad pak starosta Josef Chalupa a místostarosta Vladimír Těšínský.
Program je tradičně daný. Po přivítání to jsou zpávy o činnosti a hospodaření. Letos nás také čekal důležitý úkol - zvolit si nový výbor na dalších 5 let. Během přestávky volební komise sečetla hlasy a pak Petr Hamšík vyhlásil výsledky. Následovalo ocenění dlouholetých členů, návrh činnosti a základní obrysy rozpočtu. Poté diskuse se zdravicemi hostů, usnesení a závěr.
Rok 2014 byl vyplněn našimi tradičními aktivitami, jako jsou dozory na místních plesech, výtvarná soutěž pro děti, Dětský den, setkání Kostelců či Rozloučení s prázdninami. Několik z naší party slavilo i životní jubileum.
Konec roku je pak ve znamení adventních dekorací, rozsvěcení stromu, kulinářské soutěže a posezení na Silvestra.
Jednotka měla 28 zásahů, převažovaly požáry.
Pak gulášek, vínečko, kytara a zpěv dlouho do noci.

 fotogalerie
 podrobnosti

.: nahoru :.