SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156

 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2013

30. listopadu     Adventní čas

Tak už je to zase tady. Za chvilku tu máme Vánoce.
Jako již několik předchozích let, tak i letos naše ženy a některé děti (protože přece jen už jsou odrostlejší) se scházeli, aby připravili vánoční dekorace pro místní obyvatekle Domu s pečovatelskou službou. Letos to byla panečku fuška. Ženy si vymyslely skládané stromky. To bylo panečku knih, které na to padly. Skládalo se každou volnou chvíli. úpak ještě nastříkat barvou, pomohl Jaryn, a dozdobit.
Holky si také v klubovně vytvořily i nějaké věnce či ozdobené větve do svých domácností.
No a v neděli odpoledne jsme vánoční stromečky předaly důchodcům. Mnozí již nás očekávali a na dáreček se těšili.

16. listopadu     Škvarkové placky

Po téměř roce jsme se opět dohodli, že chlapi vyzkouší své kuchařské umění a ženám ukáží, že i vaření je zábavné. Po loňských utopencích a pečeném kolenu, tentokráte padla volba na škvarkové placky.
Sobotní podvečer jsme tak měli možnost ochutnávat ze šesti vzorků. Sešlo se nás hodně a diskuse nad tím, který recept je lepší a jestli přidat sádlo, pivo, smetanu nebo jinou ingredienci byla docela živá.

12. října     školení mužstva v penzionu Josef

Říjen se pomalu blíží dop své poloviny a my jsme opětovně po roce využili pohostinnosti nám dobře známého penzionu Josef. Zúčastnila se velká většina jednotky. Páteční večer byl věnován utužování kolektivu - otužovací koupel či společneské hry.
V sobotu dopoledne pak teoretické školení z několika oblastí hasičiny. Počasí nám přálo, tak následovala odpolední procházka, turnaj v minigoflu či návštěva muzea a vyhlídkové věže věnovaná Járovi Cimrmanovi. Večer pak ověření znalostí testem, něco ze zdravovědy a osvěžení znalostí o dýchací technice.

 fotogalerie

5. října     školení velitelů

Hned počátkem října se Radim, Petr a Jarda zúčastnili pravidelného cyklického školení velitelů. Původně bylo plánováno na červen, ale díky povodním to Zbyněk Štajnc musel odložit. Tentokrát jsme se sešli v nové hasičárně v Chlumíně.
Pátek byl věnován ukázkám čerpadel a protipovodňových zábran, večer jsme pak probírali něco z chemické a strojní služby.
Sobotní dopoledne bylo věnováno několika přednáškám o hašení fotovoltaických panelů či automobilů na hybridní pohon. No a kluci z HZS Mělník a Neratovice přivezli na ukázku několik kousků techniky, včetně úplně nové Tatry nebo přívěsu s člunem a raftem.

 fotogalerie

20. září     Milan se žení

Tak a už to mají za sebou! V pátek 20. září se na Brandýském zámku oženil náš služebně nejmladší člen. No a to by přece nemohlo být, abychom novomanželům nepřichystali nějaké to hasičské překvapení.
Po obřadu, když tedy všichni vyšli ze zámku, musel Milan ukázat, jak dovede překonávat první manželské překážky v životě. Nejprve svoji manželku a obě dcery musel přenést přes nataženou hadici, což bylo velmi jednoduché. Ale to se již kouř začínal šířit i do zámeckého průjezdu. Copak se to děje? Novomanželé, hoří vám střecha nad hlavou! Rychle oba do zásahového obleku a hasit. Milan sestavil džberovku, Věrka ji naplnila vodou a oba společnými silami zdolali požár. Dokonce se ještě podařilo zachránit přízemí domečku.
No a potom již naše Máňa odvezla oba dva na slavnostní oběd. Večer jsme pak poseděli u muzika a dobrého jídla.
Milane a Věrko, do vašeho manželského života tedy přejeme jen to NEJ!!!

 fotogalerie

7. září     130 let SDH Neratovice

V letošním roce oslavili naši kamarádi z Neratovic úctyhodné výročí svého založení. Nejprve v pátek jsme je přijeli pozdravit na slavnostní schůzi.
V sobotu pak jsme se účastnili spanilé jízdy Neratovicemi, pomáhali jim s dětskou soutěží, no a pak také naši zástupci vyzkoušeli jejich opravdu netradiční soutěž. IkKdyž jsme se snažili, na medaily to tentokráte nestačilo. Jaryn alespoň obsadil přední místo v doplňkové soutěži - hod rozdělovačem.

 fotogalerie

31. srpna     Fandova čtyřicítka

Jen co jsme uklidili všechno po Rozloučení, čekala nás oslava. Náš Fanda slavil 40. narozeniny. I když jsme hasiči, on se považuje také za mariňáka a často používá vojenské výrazy. No a proto jsme mu tentokráte připravili vojenské putování.
Oblékl se do plné polní, vzal si špagina a vyrazil na cestu plnit několik úkolů - vrhal granáty, plazil se, oblékl si ochranný oděv a u Labe si pak musel poradit s okopem pro ležícího střelce. Občas cestou musel svlažil hrdlo, ale nakone to vše zvládnul.
V hasičárně si pak vyšplhal pro svůj dárek. Fando, už se těšíme, až se pojedeme podívat na Tvůj tandemový seskok!

 fotogalerie

31. srpna     Ahóóój prázdniny

Dva měsíce volna školákům velice rychle utekly a nyní se již zase musí soustředit a pilně se učit. Abychom jim ten návrat do školních lavic alespoň trochu zpestřili, připravili jsme opětovně poslední prázdninovou sobotu zábavné odpoledne.
Přestože toto léto nešetřilo slunečními paprsky, právě 31. srpna to nejprve vypadalo na pěkný déšť. Nicméně opět jsme měli štěstí, počasí se umoudřilo a tak jsme mohli od druhé hodiny odpoledne vítat první účastníky.
Registrace probíhala v naší hasičské zbrojnici, tentokrát vyzdobené obrázky dětí z kosteleckých škol a školek na téma, které se účastnili letošní soutěže „Požární ochrana očima dětí". Zájemci si mohli také obléci některé součástí zásahové výstroje a věřte, že když si malý klučina či dokonce slečna na sebe vezme helmu, dýchací přístroj a do ruky bourací sekerku, mnohým se podlamovala kolena.
Poté se každý účastník, mnohdy s dospělým doprovodem, vydal na námi připravenou trasu po ulici Na Pískách přes upravené hřiště v Hluchově směrem k Labi. Po cestě malí i velcí plnili několik dovednostních úkolů - Nasazování helem, Kop na bránu, Hod na Soptíka, Slalom a oběhnutí hasiče, Rozhození a smotání hadice.
Odměnou za splněné úkoly pak byl každému vlastnoručně opečený špekáček. U Labe si pak děti mohly zajezdit na pramicích kosteleckých vodáků, projet se v motorovém člunu, zaskákat si v nafukovacím hradu, prohlédnout si zdravotnické záchranářské vozidlo nebo se svést lanovkou. Zajímavým zpestřením byl pan Roman Dvořák v četnické uniformě a jeho ukázka historických zbraní.

 fotogalerie

6. července     Hasičský kačák

Pomalu se již stává tradicí, že počátkem letních prázdnin naši kamarádi z Ovčár pořádají zábavnou, netradiční hasičskou soutěž. Letošního, již třetího ročníku, jsem se samozřejmě museli účastnit i my. Protože je to od nás kousek, vyrazili jsme na kolech.
Díky krátké dešťové přeháňce samotná soutěž začala s půlhodinovým zpožděním, kterého jsme využili k prodiskutování správé taktiky a k nabrání sil. Po přepádlování mítsního rybníčku, jsme plynili postupně nekolik dovednostních disciplín - transport raněného velitele na nosítkách, přemístění hadi, klád a dalšího nepořádku, hod na plechovky a vyvrchiolením pak bylo vypití zteplalého nápoje a dva dobrovolníci museli sníst bez jakékoliv pomoci rukou větrník. Poté následovalo opět přepádlování vopdy do cíle.
I přes veškerou snahu tentokráte naši reprezentanti na bednu nedosáhli a obsadili jsme v kategorii mužů 4. místo.

 fotogalerie

22. června     setkání Kostelců

22. červen se stal dnem, kdy naše město hostilo již 22. setkání Kostelců. Jak již bývá tradicí, hojná byla též účast zástupců dobrovolných hasičů. No a náš sbor si také právě v těchto dnech připomíná 135. výročí od svého založení. Když se tedy spojily tyto dvě události, byl to pro nás obrovský závazek. Chtěli jsme se tedy předvést a připravit všem kamarádům zajímavou a zábavnou sobotu.
Na tento den „D" jsme se připravovali praktický celý rok. O rekonstrukci hasičárny jsme vás již na stránkách zpravodaje informovali. Nakonec se nám vše podařilo stihnout, máme tedy krom nových rozvodů elektřiny, další pánské toalety, nové podlahy v chodbě i klubovně a také jsme všechny místnosti nově vymalovali. Díky Máje Cerhové mám dokonce na jedné stěně namalovaný i náš znak. Pracemi jsme strávili stovky hodin, ale výsledek si myslíme, že stojí za to. Důležitá byla ale také příprava samotné soutěže, která se za posledních několik setkání nese v netradičním duchu. První myšlenky o čem bude ta naše, padly již loni v Kostelci u Kyjova. Letos na jaře celý obsah dostal konkrétní podobu. Protože jsme se v posledních letech museli všichni vypořádávat s následky povodní (viz. jiný náš příspěvek), rozhodli jsme se podívat se právě na tuto činnost, kde dobrovolní hasiči hrají velice důležitou roli, trochu jinou, zábavnou formou.
Celé sportovní klání mělo 3 kola. V tom prvním soutěžící družstva si musela s pytlováním písku, jako obranu před velkou vodou, musela také zachraňovat osoby tonoucí se v rozvodněném Labi a zaslouženou odměnou po namáhavé práci jim pak byla svačinka v podobě ešusu plného vanilkového pudinku. Ve druhém kole si závodníci vyzkoušeli jaké to je vyklízet nejrůznější naplavené haraburdí nebo co to znamená omývat bahnem kontaminované předměty. Odměnou po namáhavém výkonu pro každého byla láhev či kelímek dobrého moku. Ve třetím kole pak vybraný soutěžící předvedl svůj um a sílu při zatloukání dlouhé hřebíku.
Soutěž se konala na malém hřišti v Hluchově, které se díky místnímu úřadu dočkalo generální rekultivace. Celkem se soutěže zúčastnilo 10 družstev, z toho jedno byly naše ženy, jedno hasiči z Ovčár, kteří nám pomáhali s organizací, a jedno družstvo daly dohromady také naše hasičské děti. Výsledky mužské kategorie jsou pak v tabulce. Celý den jsme se všichni výborně bavili, počasí nám přálo a všichni jsme si užili mnoho srandy. Věřím, že na ten náš „boj s povodní" bude každý účastník a všichni diváci ještě dlouho v dobrém vzpomínat.

 fotogalerie
 videoklip

červen     A zase ty povodně

Po poměrně zataženém a deštivém jaru 2013 byla podstatná část území České republiky nasycena vodou z jarního tání a dešťů. V prvních červnových dnech pak souvisle pršelo mnoho hodin a vysoký úhrn srážek rozvodnil řeky. I díky upouštění vltavské kaskády Prahou protékala v úterý 4.6. v 6 hodin ráno padesátiletá voda, Labe v Brandýse kulminovalo v pásmu 2. SPA také v úterý 4.6. mezi 6. a 9. hodinou. V Mělníku, kde se stýkají vody Vltavy a Labe, byla situace horší, setkaly se zde obě povodňové vlny. Kulminace na 3. SPA se konala ve středu 5. 6. 2013, kdy si od půlnoci až do 7. hodiny ranní drželo Labe hladinu 930 cm, což bylo na úrovní více než padesátileté vody.
Mnoho obcí v našem blízkém okolí bylo postiženo, voda se rozlévala v Mlékojedech, Tuhaňi, Libiši, Klích, Obříství a na mnoha dalších místech. Celá republika v televizi sledovala dramatické záběry ze Zálezlic, kde se protrhla ještě nedobudovaná hráz a i z Mělníka, kde k přelití chybělo jen pouhých pár centimetrů.
My jako dobrovolní hasiči jsme byli v kontaktu s mělnickým HZS a byli jsme připraveni na požádání kdykoliv vyrazit pomáhat. Zde v Kostelci jsme v pondělí 3.6. odčerpávali vodu z potoka před Marjánou, kde hrozilo vylití do silnice, několik členů bylo ten den také v Hoříně. Ihned jsme se také domluvili a v hasičárně uspořádali materiální sbírku. I díky našim spoluobčanům se nám podařilo shromáždit mnoho potřebných věcí, které jsme odvezli právě do Hořína. Po opadnutí vody jsme pak o víkendu 15. a 16. června pomáhali s odčerpáváním vody v zahrádkářské kolonii ve Veltrusích a nedaleko Vojkovic, tam jsme dokonce roztáhli 315 metrů hadic B.
Všechny lidi v postižených oblastech nyní čeká velmi dlouhá a namáhává práce na vysoušení a obnově poškozeného majetku. I když je to za posledních 11 let ve zdejší oblasti již třetí velká voda, doufejme, že se příroda trochu umoudří a dá nám odpočinout od takovýchto přírodních katastrof.

 fotogalerie

1. června     tradiční dětský den

Také pro oslavu letošního Dětského dne jsme si připravili Zábavné hasičské odpoledne, které jsme naplánovali na sobotu 1.6.2013. Doufali jsme, že se počasí trochu umoudří, ale marně. Už od rána vytrvale pršelo. To nás ale neodradilo a před 14 hodinou jsme již měli připravené soutěže, stánek s občerstvením a samozřejmě i naši techniku. Protože jsme však nemohli využít plochu parku, která byla rozmáčená, vše jsme rozmístili na asfaltu náměstí. Pomohli jsme si i plachtami, které jsme natáhli mezi auty a vytvořili tak alespoň trochu chráněná místa pro několik soutěží - Nasaď helmu hasiči, Hod na Soptíka, Najdi kuličky, Navlékni kroužky, Kopej na branku, Slalom s proudnicí, Hod kuličkou na plato od vajec a Komín z kostek.
Přestože počasí opravdu nebylo příznivé, celková účast 60 dětí a jejich rodičů pro nás byla příjemným překvapením a tak trochu i důkazem toho, že jsou tato naše hasičská odpoledne mezi dětmi oblíbená. Jediným zklamáním snad mohlo být to, že jsme bohužel nemohli, právě vzhledem k počasí, vytvořit tradiční pěnu, na kterou se všichni těšili. Tak snad příští rok vše vyjde lépe.
Moc děkujeme našim sponzorům za jejich příspěvek. Tentokráte nás podpořili Reality Sunkovský, s.r.o., AP VELOSERVIS - Aleš Pomezný, NORMAN, s.r.o., FOUS, s.r.o., ČEMUS - CZ, spol. s r.o., Petr Münnich, WAVIN EKOPLASTIK, s.r.o., RONY OIL, s.r.o., TABÁK HAS PAPÍRNICTVÍ, Materna - pneuservis, Potraviny VÍT, Potraviny KADLEC, Oprava a výroba oděvů - Jana KLABÍKOVÁ, ELGATE, s.r.o., Vinotéka - KOZLOVSKÁ a Milan FATKA.

 fotogalerie

25. května     malování garáže

V sobotu 25. května se nás sešlo docela dosti. Čekalo nás malování garáže, jedna z posledních fází generální rekonstrukce hasičárny. No plocha asi 250m2 dá docela zabrat, ale podvečer již bylo hotovo.




 fotogalerie

18. května     Roman má narozeniny

Tak zase jeden z nás je o něco starší a moudřejší. Tentokráte je řada na Romanovi. No a jak je již tradicí, připravili jsme mu hasičskou cestu mapující jeho životní dráhu. Chvilkami se i porádně zapotil, ale cílová odměna jej moc a moc potěšila.



 fotogalerie

3. května     požár kontejnerů

V letošním roce řádění vandalů v Kostelci nebere konce. Již poněkolikáte byla jednotka povolána k požáru kontejnerů na separovaný odpad. Tentokráte shořelo stanoviště za Městským úřadem v ulici Lafova. Naštěstí se podařilo uchránit jak vedlejší soukromou garáž, tak i garáž MěÚ. Kdy si konečně dají pokoj???

 fotogalerie

duben     Výtvarná a literární soutěž

Po loňském úspěchu kosteleckých dětí, vzpomeňme 1. místo Lindy Kripnerové v krajském kole, jsme i letos oslovili místní školky a základní školu a požádali je o účast ve výtvarné a literární soutěži, kterou organizuje Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
Setkali jsme se s vstřícností učitelek a velkým zájmem dětí, celkem jsme obdrželi několik desítek prací v šesti kategoriích. K našemu překvapení se letos objevily i příspěvky v literární kategorii, konkrétně děti ze základní školy kreslily komiksové příběhy s hasičskou tematikou. Před velikonočními svátky pak proběhlo vyhodnocení všech soutěžních prací. Ti, kteří se umístili na prvních třech místech, převzaly od zástupců SDH diplomy a drobné ceny.

 práce vítězů

Rekonstrukce hasičárny pokračuje

Koncem loňského roku jsme natahali nové rozvody elektrické energie. Nyní musíme všechny díry začistit a pustili jsme se také do malování všech prostor. Ve vstupní chodbě budeme mít místo lina dlažbu.

 hasičárna

25. ledna     Výroční valná hromada

Tak jsme se dočkali! Nejenže dnes je první den první přímé volby našeho prezidenta, ale máme i výročku! Mrzne až praští a ta cesta do hasičárny vyžaduje pořádně se zazimovat. Hasičárna se plní místními, ale i hosty - přijeli naši kamarádi z Ovčár a z Chlumína. Za OSH tu byl Jirka Nalezínek, HZS reprezentoval Honza Hadrbolec a za městský úřad pak sám pan starosta, Josef Chalupa.
Jarda všechny přivítá, poté minuta ticha a schválení programu. Hned potom jednotlivé zprávy, hlasování, oceňování, plán práce, zdravice v diskusi a zase hlasování, ...
Loňský rok byl opět plný mnoha zajímavých událostí - oslavy narozenin, hlídky na plesech, soutěž Požární ochrana očima dětí (mimochodem, zde kostelecké děti uspěly), Prčice, rekorní Dětský den, hasičská olympiáda na jižní Moravě, konec prázdniny, zkouška odvahy Tanvald, rozsvěcení stromu, adventní dekorace, silvestr.
Výjezdů k zásahům tentokráte o něco méně, jedno cvičení. Hasičárna má nová okna a chlapi pisoáry, rekonstruujeme rozvody elektriky. Letos budeme hostit setkání Kostlelců, musíme si tedy pospíšit.
Vše doplněno power point prezentací
Poté nás už čeká jen výborný gulášek, pivečko, vínko, kytara, zpěv návrat mrazivou arktickou nocí (nebo brzkým ránem) zase domů

 podrobnosti
 fotogalerie

.: nahoru :.